Si Pencinta Tomato

Kalau dalam family aku,
semua tahu yang nama gelaran aku kat rumah "TOMATO",
Sebab apa tomato?
Tak ada ke buah-buahan lain yang best nak dijadikan gelaran?
Citernye mula macam ni,

Aku ni di kurniakan jerawat yang banyak,Dan bila jerawat tu dah xde, banyaklah kesan2 parut yang merah-merah kat pipi aq ni,Jadi adik bongsu aku (Naqib Izzuddin) ni jenis yang suka mengejek.Dan kebetulan masa time2 tu aku ni suka sangat2 ratah buat tomato,
Dan aku terlalu obses tentang tomato,
search pasal tomato,
buat masker muka guna tomato,
minum jus tomato,
Ratah Tomato pagi-pagi,
Hurup sup tomato,
Dan lain2 tentang tomato yang aku buat

Oleh disebabkan itu adik aku gelar aku 
"QAYUM TOMATO"

Acctually buat itu tujuan aku nak berkongsi zat yang
terdapat di dalam tomota yang masak.

dalam banyak2 kajian yang aku buat, so terjumpalah satu perkataan Zat yang sangat familiar, nama dia LYCOPENE! Zat yang sedap dan banyak berguna :)

Apa itu Lycopene?

Kategori Kandungan Tomat


Seringkali ketika membaca artikel tentangmanfaat buah tomato atau vitamin dalam buah tomato, kita mendengar tentang lycopene. Sebenarnya apa itu lycopene dan bagaimana efeknya pada tubuh manusia?

Sebenarnya lycopene (C40H56)  masih tergolong dalam keluarga carotenoids. Zat ini memiliki struktur yang terdiri dari rantai panjang dari ikatan rangkap terkonjugasi, dengan dua cincin ujung terbuka. Struktur lycopene merupakan yang terpanjang dari semua jenis carotenoids.


Sumber Lycopene  

Lycopene adalah pigment merah dari tomato yang sudah matang. Tomato memberikan kontribusi lebih dari 85% dari asupan likopen yang diperlukan tubuh sehari-hari. Selain dalam buah tomat yang sudah masak, lycopene juga ditemukan dalam jambu biji, jeruk bali dan semangka.


Lycopene merupakan zat yang tidak berbahaya dan sangat sesuai untuk digunakan. Namun demikian keadaan overdose lycopene pernah dilaporkan pada wanita paruh baya yang mengkonsumsi 2 liter jus tomato setiap hari. Kerana kebiasaannya ini kulitnya berubah menjadi orange (keadaan ini sering kali disebut sebagai lycopenodermia). Setelah menjalani diet selama 3 minggu dengan mengurangi pengambilan jus tomato yang digunakan, warna kulitnya normal kembali. 



Manfaat Kesehatan dari penggunaan LycopeneLycopene adalah antioksidan yang sangat efisien, yang dapat menetralkan radikal.Kerusakan yang ditimbulkan akibat radikal bebas merupakan salah satu penyebab utama munculnya penyakit seperti penyakit jantung, penuaan dini, kanser dan katarak. Lycopene telah lama dikonsumsi sebagai tindakan prefentif untuk mencegah munculnya kanser prostat.

Selain sebagai antioksidan yang membantu tubuh untuk menangkal radikal bebas,lycopene juga memiliki sifat anti bakteri dan anti jamur. Lycopene dapat membantu mengurangi peradangan pada gusi dan dapat membantu ntuk melawan infeksi. Dalam sebuah penelitian hasilnya juga menunjukkan bahwa lycopene memiliki sifat antitoksin terhadap toksin banyak seperti aflatoksin, siklosporin dan kadmium.

Masih banyak kegunaan lycopene yang sangat bermanfaat bagi kesihatan Anda. Jadi, jangan ragu untuk selalu mengambil buah tomato asalkan tidak berlebihan



Rujukan :
wikipedia & blog orang lain

Tiada ulasan:

Catat Ulasan